Filosofie

Uit Bolbewoners Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Rond1.jpg

We zijn als mens ontstaan in een baarmoeder, we maken ronde bewegingen en we leven op een aardbol die rond is. Dus ligt het voor de hand dat we ons thuis voelen in een ronde omgeving. De bol is een organische en natuurlijke vorm. Ook de holen en de nesten van dieren hebben ronde vormen. Logisch want een bolvorm is een zelfdragende constructie en er is veel minder bouwmateriaal voor nodig dan bijvoorbeeld een vierkant.

De bol heeft van alle driedimensionale vormen het kleinste buitenoppervlak. Hierdoor is er minder oppervlak dat in contact komt met de koude buitenlucht, waardoor een bol minder snel afkoelt dan een vierkant huis met een vergelijkbare inhoud.

Om de natuurlijke warmte van de zon optimaal te benutten zijn grote ronde ramen van de bolwoningen op de zonkant gericht. Aan de koude noordzijde van de bol zijn juist kleine ramen geplaatst. De woonkamer is in het bovenste deel van de bol ondergebracht om te profiteren van de opstijgende warmte. De slaapkamer is juist beneden geplaatst waar het relatief koel en donker is.