Video

Uit Bolbewoners Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

1982 - Polygoonjournaal aflevering 1

De eerste keer dat de bolwoningen bekend werden gemaakt aan het grote publiek was via dit fragment in het Polygoonjournaal, twee jaar voordat de woningen werden gebouwd. Hierin zie je het eerste prototype van de bolwoning en, op het einde, een sfeertekening van hoe het Bollenveld in Den Bosch eruit zou moeten gaan zien. Opvallend is dat de bolwoning nog gewoon op de grond "ligt", maar dat je op de technische tekening die Dries Kreijkamp in de video maakt wel al een glimps van de steel kunt opmaken.

1984 - Polygoonjournaal aflevering 2

Tijdens de bouw van de bolwoningen in 1984 maakte het Polygoonjournaal nogmaals een item over de bolwoningen, dit keer in full color. De aflevering eindigt met de uitspraak: "Bolwoningen als deze, die door de ronde vorm een belangrijke energiebesparing opleveren, zullen binnen enkele jaren ook in Rotterdam en Almere verrijzen." Helaas is het daar nooit van gekomen.

1984 - Bolbouw BV promo video

In opdracht van Bolbouw BV werd een half uur durende promo video gemaakt. Hierin zie je onder andere de uitreiking van de sleutel, de bouw van de bollen, en enkele eerste bewoners. Waarschuwing: zet je volume omlaag voordat je gaat kijken!

2009 - Bolwoning.com promo videos

Deze twee filmpjes werden in 2009 door Dries Kreijkamp geupload naar YouTube. Hij laat hier het interieur van zijn polyester bolwoning in Vlijmen laat zien, die wezenlijk verschilt van zowel het eerste prototype als van de bollen die in Den Bosch zijn gebouwd. Dries bracht in deze woning de rest van zijn leven door.

2012 - TV73

TV73 was de lokale omroep van Nol Roos met reportages uit de omgeving van ’s-Hertogenbosch. In 2012 maakten zij een prachtige reportage over Dries Kreijkamp waarin hij liefkozend "De Bollenman" werd genoemd.

2013 - 10x Beter

Op woensdag 16 januari 2013 om 19.30 zond Nederland 2 het programma 10xbeter uit, met daarin aandacht voor bolbewoners Maria (bol 65) en Hans (bol 99). Helaas zijn allebei deze bewoners inmiddels overleden. Rust zacht, lieve Maria en lieve Hans.

2013 - Nederland van Boven

This is the most beautiful shot ever made of our houses. In the window stands Maria, who had lived here since the beginning and tragically passed away a few years ago. She loved her house and she was loved by all neighbours.

2016 - George Clarke's Amazing Spaces

Het Britse Channel 4 kwam bij ons langs met een enorme kraancamera om opnames te maken voor het programma "George Clarke's Amazing Spaces". Aangezien de volledige aflevering nog steeds verkocht wordt via verschillende streamingdiensten, is hier alleen het fragment waarin de bolwoningen te zien zijn.

2018 - Great Big Story

Het inmiddels failliete Great Big Story was een dochterbedrijf van CNN en maakte in 2018 een pakkende reportage over de bolwoningen.

2018 - Hallo Nederland

In de week van 24-28 september 2018 presenteerde Omroep Max alle televisieprogramma's live vanaf de Parade in Den Bosch, en voor die gelegenheid maakten ze een reportage over de bolwoning van Jaap Joris.

2020 - BinnensteBuiten

Bolbewoner Pleunie geeft een uitgebreide tour van haar prachtige ingerichte huis in het televisieprogramma BinnensteBuiten.

2020 - Doe alsof je thuis bent

Bolbewoners Jane en Jaap Joris doen alsof ze samenwonen in deze aflevering van Doe alsof je thuis bent, terwijl ze op dit moment in werkelijkheid allebei een eigen bolwoning hadden. Dat vond het productieteam van KRO/NCRV echter iets te gecompliceerd worden.

2021 - DTV Nieuws

DTV Nieuws interviewde bolbewoners Jeroen en Matheus naar aanleiding van het nieuws dat de bolwoningen op de Bossche monumentenlijst worden geplaatst.

2021 - Omroep Brabant

Omroep Brabant interviewde bolbewoner Thijs die een tour geeft van zijn uniek ingerichte bolwoning.

2021 - Eurovisiesongfestival

Het Eurovisiesongfestival werd in 2021 door Nederland georganiseerd en daarom kregen alle deelnemende landen een "postcard" van een bijzondere plek uit Nederland. Rusland kreeg de volgende postcard toegestuurd: